terug naar boven
We begonnen deze laatste wandeling van 2023 bij Pastelaria Doce Sabor in Almancil voor koffie en bijpraten. Bijna iedereen was op tijd, en sowieso was iedereen present bij het begin van de wandeling 6 km verderop bij Ponte da Quinta do Lago.

De wandeling was vlak, het tempo lag vrij hoog. De eerste lus ging naar het oosten langs de slikken van de Ria Formosa. Het was laagwater en er waren her en der mannen in lieslaarzen in de modder aan het wroeten. Waarschijnlijk verzamelden ze een maaltje kokkels.
Halverwege het pad dat helemaal naar de luchthaven gaat sloegen we linksaf richting de zoutbergen. We zagen wel de zoutpannen, maar in de winter wordt er geen zout geoogst. In het brakke water scharrelden veel flamingo’s en andere vogels en eenden. Deze keer helaas geen lepelaars. Bij de zoutbergen werd de groepsfoto gemaakt.

Vandaar langs de golfbaan São Lourenço terug. Heel even leek het erop dat we aan de verkeerde kant van het hek moesten blijven lopen, maar er waren wat gaten in het gaas geknipt voor een doorsteek. Het hek staat er illegaal, de eigenaar (Ludo) claimt alleenrecht, maar de gemeente vindt dat het publiek terrein is. Discussie nog niet beëindigd.

Terug bij de parking ging de helft van de wandelaars nog voor de lus van 2,5 km om het fraaie binnenmeer. Niet gek dat er diverse villa’s aan gelegen zijn, protserig of lieflijk, en vooral groot. De andere helft van de wandelaars verkoos de lange loopbrug tot aan de duinen om even de zeewind op te snuiven.

De lunch was in O Nosso Café in Almancil. Van buiten onopvallend, maar een prima ruimte om een lange tafel voor 26 te installeren terwijl ook de gewone vaste gasten konden lunchen. Het eten was prima, de drank bleef maar vloeien, de bediening vlot en alert.
De voorzitter bedankte de voorlopers met een Grous rood, die in dank werd aanvaard.

Voorloopster Wilma zette 1 persoon nog even in het zonnetje: Marjan Stienstra heeft in 2023 alle keren meegewandeld, en ook een wandeling voorbereid. Op naar 2024.

Bij het kijken van de foto's hieronder kun je gebruik maken maken van de fullscreen en pauze iccontjes in de linker bovenhoek.
Voorlopers : Wilma & Hans
afstand/duur : 9,2 of  7,7 km / + 2 uur
moeilijkheid : licht
aantal deelnemers : 28 loopers, 26 lunchers
omstandigheden : prima wandelweer
13 december bij Almancil