16 maart in de omgeving van Silves
Voorlopers : Janine & René
afstand/duur : 9 km / 2,5 uur
moeilijkheid : middelzwaar tot zwaar
aantal wandelaars : 27
omstandigheden : droog en "Sahara-gedekt"
De laatste week zaten we elke dag toch wel en beetje treurig naar onze weerapp. te kijken, vooral naar de weersvoorspellingen voor woensdag 16 maart. Die zagen er niet zo gunstig uit en voorspelden een kans van 70% op regen. Het zou toch niet gebeuren dat het in de Algarve ging regenen, waar bijna altijd de zon schijnt, en nu net wij de organisatie van onze eerste wandeling op ons hadden genomen.
Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind en hebben we het droog gehouden tijdens de wandeling. Ook de temperatuur was goed om te wandelen, alleen leek het door de Sahara-storm wel of je door een zonnebril keek.

Tussen 09.30 en 10.00 uur verzamelden zich 27 sportieve wandelaars bij restaurant Mira Rio, 5 km buiten Silves. Hier kon eenieder, die hier zin in had, zich van de nodige cafeïne en fruit voorzien.

Na een korte briefing door René over de route van de wandeling en te waarschuwen voor de mogelijk toch wat slibberige paden, startten we aan de mooie wandeling, welke langs de nu, door de regen van de afgelopen dagen, met een klein beetje water gevulde levada's ging. Na een pittige klim, werd de groepsfoto gemaakt. Het landschap in het lagere gedeelte van de wandeling kenmerkte zich door wetlands, oude sinaasappelboomgaarden, eeuwenoude olijfbomen, afgewisseld met weiden waarop de koeien graasden met hun kalveren. Heel prachtig om te zien.

We hebben wel de in het wild groeiende lavendel kunnen waarnemen, maar helaas nog geen orchideeën of irissen. Wel begonnen de vijgenbomen prachtig uit te lopen en werden we verblijd met de heerlijke bloesemgeur van de sinaasappelbomen.

De veranderde vergezichten beperkten zich vanwege het weer tot het omliggende heuvellandschap en de rivieren rondom Vale de Lama. Bij helder weer zijn de plaatsen Silves en Portimão alsook het Monchique-gebergte goed zichtbaar.
Op driekwart van de wandeling bestond de mogelijkheid om de route wat in te korten, zodat er niet nog een zware klim/afdaling gedaan hoefde te worden. Hier werd maar door 5 wandelaars gebruik van gemaakt.

Om 13.00 uur werden we bij restaurant Ponte Romana in Silves verwacht, alwaar we konden napraten over de soms wel pittige wandeling en genieten van een heerlijke lunch.

De voorzitter bedankte René en Janine voor de organisatie met een heerlijke fles rode wijn. René bedankte op zijn beurt het bestuur voor hun support bij de uitzetten van de wandeling en riep eenieder op om ook eens een wandeling te organiseren. Het is echt heel leuk om te doen! Wij hopen dat eenieder heeft genoten.

De foto's hieronder, die dit keer van de hand van Tjerk en Dick zijn, geven een impressie van de wandeling: klik op een willekeurige foto en er gaat een nieuw venster open. In dat venster kunt je met de pijltjes links en rechts door deze foto's bladeren. Rechtsonder staat het "kruisje" om het fotovenster weer te sluiten.
terug naar boven