Oeh, wat was de weersvoorspelling nat; en oh wat was het fijn droog tijdens de wandeling! Daar had niemand voor weg hoeven blijven; onze wandelclub loopt klaarblijkelijk nog steeds onder een gelukkig gesternte.

De 17 wandelaars verzamelden zich om half 10 bij Petisqueira Morgadinho in Figueira voor de koffie en om even in het zonnetje bij te kletsen. Om 10 uur trokken we de landerijen ten oosten van Figueira in. Het was een verrassend leuk landschap, iemand vergeleek het met de Campina in ons Brabant. We staken het spoor over (enkelspoor, van Lagos naar Tunes) en liepen daarna een makkelijk pad tussen sinaasappelplantages. Aan het einde moesten de honden wel even aan de lijn, want we gingen de EN 125 over. Het pad vervolgend stroomde links van ons de Ribeira da Torre en rechts was het gebied van de Horta/Quinta de São Francisco met boerderijen en plastic kassen.

Na een 10 minuten kwamen we bij een schrikdraadversperring; galant hield Hans de verbinding open. Het hek moest wel weer dicht want we waren nu in het gebied waar de koeien losliepen. Mooie bruine en enkele kalfjes. Ze wisten niet wat ze moesten denken van die tweebeners en ze galoppeerden wat vertwijfeld heen en weer.

We liepen eerst een stuk over de hoofddijk die het hele schiereiland tussen de Torre en de Farelo omsluit. Daarna gingen we van de dijk af om de kwelders in te gaan. Hans had voor dag en dauw een plank daarheen gesjouwd. Nu kon iedereen met droge voeten de binnendijk bereiken. Deze eindigde ongeveer bij de Romeinse villa, ik bedoel ruïne, van Abicada. De groepsfoto die hier genomen werd had als achtergrond Montes de Alvor. Ook de flamingo’s waren fotogeniek, maar wel ver weg.

Vanhier glibberden we achterlangs een verlaten boerenhoeve over modderige koeienpaadjes naar het hoofdpad richting het spoor en zo verder naar Figueira en de auto’s.

De lunch was in Restaurant O Caseiro in Arão. Een heerlijke 3-gangen maaltijd met rijkelijk wijn daarbij. De voorzitter bedankte de voorlopers met de bekende fles Herdade dos Grous, deze werd in dank aanvaard. Hij wenste eenieder alvast fijne feestdagen en een goede jaarwisseling. De januariwandeling zal bij Porches zijn.

De foto's hieronder geven een impressie van de wandeling: klik op een willekeurige foto en er gaat een nieuw venster open. In dat venster kunt je met de pijltjes links en rechts door deze foto's bladeren. Rechtsonder staat het "kruisje" om het fotovenster weer te sluiten.
14 december bij Figueira da Torre
Voorlopers : Wilma & Hans
afstand/duur : 6,5 km / kleine 2 uur
moeilijkheid : makkelijk
aantal deelnemers : 17
omstandigheden : goed wandelweer, behoudens wat miezer op het eind
terug naar boven