De temperatuur kwam vandaag amper in de dubbele cijfers, met een koude noordenwind, maar dat mocht de pret niet drukken.
We kwamen samen bij het cafeetje Descansa Pernas in Monchique voor een koffie, waarna we om 10 uur naar het startpunt van de wandeling reden, een kilometer verderop en al een stuk de diepte in.
De eerste 20 minuten zat het tempo er goed in over makkelijke wegen, tot aan de Ribeira de Monchique, die we overstaken via een brugje, wat een luxe. We volgden het rivierdal stroomafwaarts (ter info:  uiteindelijk komt dit water in de Rio Mira en daarna in de Atlantische Oceaan.)

Onderweg zagen we een enkel  huis, een paar boertjes en veel honden. Gelukkig waren er veel bloemen te bewonderen, met de klaprozen als blikvangers, echt een bloemenwandeling. Gerty heeft veel close-ups gemaakt. De groepsfoto werd genomen onder de boog van een oud aquaduct.
Na een uur waren we weer bij het water aangekomen, waar ditmaal geen brug was maar wat keien lukraak als stapstenen moesten fungeren. De vuilniszakken, die meegenomen waren als “overschoenen” zijn niet gebruikt, iedereen is min of meer droog overgekomen, chapeau!

Daarna begon de gestage en langdurige klim aan de overzijde van het dal, terug naar de auto’s. Niemand heeft gebruik gemaakt van de verkorte route, samen uit samen thuis.

De lunch werd geserveerd bij Restaurant O Castelo net boven Caldas de Monchique. Het was er druk, de akoestiek was matig, maar het eten (in ieder geval de frango piripiri) smaakte prima.
De voorzitter bedankte de voorlopers hartelijk met een fles Grous. Weliswaar was deze wandeling al een keer eerder gedaan, maar ook nu was er voldoende voorwerk verricht met snoeien en die stapstenen uitbalanceren. Bij de rondvraag bleek dat deze wandeling nog wel een keer op de kalender mag.

De volgende wandeling zal zijn bij Barão de São João.

De foto's hieronder geven een impressie van de wandeling: klik op een willekeurige foto en er gaat een nieuw venster open. In dat venster kunt je met de pijltjes links en rechts door deze foto's bladeren. Rechtsonder staat het "kruisje" om het fotovenster weer te sluiten.
20 april in de Serra de Monchique
Voorlopers : Wilma & Hans
afstand/duur : 6,5 km / 2 uur
moeilijkheid : middelzwaar tot zwaar
aantal deelnemers : 23 wandelaars, 22 lunchers
omstandigheden : lekker wandelweer
terug naar boven