17 oktober in de omgeving van S B de Messines
Al om 09:00 uur verzamelden we met zo'n 35 wandelaars bij de Intermarché in S B de Messines. De lucht was nog erg grauw en de temperatuur nog erg bescheiden. Maar dat veranderde onder het lopen gelukkig al snel en na een stevig halfuurtje (en een smal onderdoor gangetje van de spoorlijn naar Lissabon) bereikten we na een bescheiden klimmetje de Ermida de Sant'Ana. Niemand had voor de verkorte route gekozen en dus staan alle wandelaars op de groepsfoto. Leo kwam tijdens deze wandeling trouwens niet echt momenten tekort om mooie plaatjes te schieten.

Tijdens de ingelaste pauze bij de Ermida heeft voorloper Raymond nog even uit de doeken gedaan hoe en waarom hier in 1834 een slag plaatsvond tussen de aanhangers van Dom Pedro I en Dom Miguel I: deze twee broers bestreden elkaar in een burgeroorlog om de troonsopvolging na het overlijden van hun vader Dom Joao VI. Uiteindelijk verloor Miguel en won Pedro alhoewel die niet lang van de overwinning heeft kunnen genieten: hij stierf een maand na het vredesakkoord aan tuberculose. De slachtoffers van de slag werden destijds op die heuvel begraven en later werd ter nagedachtenis de kapel van Santa Ana gebouwd; vandaag de dag garant staand voor een schiterend uitzicht rondom.

Afdalend van de heuvel kwamen we terecht aan de oevers van de Furadouro, een zijriviertje van de Arade, waar we konden genieten van een schitterend landschap: een waarlijk 'stiltgebied' met schitterende doorkijkjes in het rivierdal. Utieindelijk terug in de (min of meer bewoonde) wereld kon er nog één keer worden gekozen voor  'makkelijk' of 'moeilijk'; de groep splitste zich zo ongeveer in tweeën om met een tijdsvesrchil van slechts zes minuten weer in S B de Messines terug te komen.

De lunch in restaurant Frango Dourado gaf laatstgenoemde de gelegenheid te bewijzen dat ze hun reputatie als 'beste kippen-restaurant van de Algarve' toch wel een beetje verdienen. Al met al een geslaagde dag!

De foto's hieronder geven een impressie van de wandeling: klik op een willekeurige foto en er gaat een nieuw venster open. In dat venster kunt u met de pijltjes links en rechts door deze foto's bladeren. Rechtsonder staat het "kruisje" om het fotovenster weer te sluiten.
terug naar boven
Voorlopers : Annie & Raymond
afstand/duur :  8 km / 2,25 uur
moeilijkheid : middelzwaar / pittig
aantal deelnemers : 35
omstandigheden : prima wandelweer
Hieronder nog een statische weergave van deze wandeling. (met dank aan Peter)