Niet minder dan 55 wandelaars verzamelden zich 's ochtends bij Pastelaria Casa de Pasto "O Tradicional" in Santa Catarina da Fonte do Bispo.  Het uitbatersechtpaar deed haar uiterste best om te voldoen aan de overrrompelende vraag naar bica's, meias de leite, galaões, etc maar het espresso-apparaat had er toch behoorlijk wat moeite mee.
Om klokslag 10:00 werd met de wandeling aangevangen onder (hoeveel geluk kun je eigenlijk verwachten als wandelclub??) een stralende winterzon met een strakblauwe hemel. Ondanks de grootte van de groep lukte het zeker de eerste helft vrij aardig om het geheel bij elkaar te houden (hierover verderop meer).
De wandeling bracht ons allereerst door het brede rivierdal van de Ribeira de Arroio met boomgaarden, akkers en een overheersend gevoel van ruimte. De anderhalve amandelboom die nog zijn bloesem droeg waren een plezier om naar te kijken. Halverwege dit deel van de wandeling kregen we gezelschap van een loslopende hond die ons tot het eindpunt is blijven vergezellen. De tweede helft (na het oversteken van de N270) verliep in een compleet ander landschap; dicht begroeid zoniet bebost en met ook wat meer - overigens nog steeds verspreid staande - huizen.

Op ongeveer driekwart van de totale afstand werd er gesplitst tussen de verkorte en de lange wandeling, waarbij uitdrukkelijk werd aangegeven dat de lange wandeling nog twee echte klimmetjes bevatte. Toch kozen nog zo'n 30 wandelaars voor de lange wandeling. Op zich best te prijzen maar desalniettemin mag hier toch wel worden vermeld dat het opgesloten blijven van de groep voor de lange wandeling vanaf hier een ietwat vrijblijvend karakter droeg. Nadat enkele wandelaars daarnaast nog een praatje aanknoopten met een lokale bewoner die zijn huis wilde verkopen werd dit vrijblijvend alsnog gereduceerd tot ontbrekend.

Gelukkig kwamen we uiteindelijk toch allemaal uit in Santa Catarina da Fonte do Bispo, waar we afscheid namen van de eerder genoemde hond en op weg gingen naar de lunch lokatie.Na een korte autorit bereikten we Restaurante Beira Serra in Mealhas, waar we een uitstekende lunch kregen voorgezet; we hadden de zaak bijna voor onszelf en dat was gelet op het geluidsniveau dat bij een groep van deze omvang past maar beter ook. Het restaurant is overigens een aanrader voor de zondagmiddag lunch; neem de Espetada de Tamboril of de Cachaço de Porco Preto en de (zon)dag kan niet meer stuk.

De foto's hieronder (grotendeels van de hand van Leo) geven een impressie van de wandeling: klik op een willekeurige foto en er gaat een nieuw venster open. In dat venster kunt u met de pijltjes links en rechts door deze foto's bladeren. Rechtsonder staat het "kruisje" om het fotovenster weer te sluiten.
terug naar boven
18 februari in de omg van Santa Catarina da Fonte do Bispo
Voorlopers : Annie, Raymond
afstand/duur : 9 km / 2,5 uur
moeilijkheid : middelzwaar / zwaar
deelnemers : 55
omstandigheden : stralend wandelweer