16 mei 2012 Barão de São João
Voorlopers
: Peter & Klaus
deelnemers
: 18
afstand/duur
: 8,5 km / 2,5 uur
moeilijkheid
: middelmatig
omstandigheden
: warme dag
Om uiteenlopende redenen hadden wij dit keer minder wandelaars (velen in Nederland) maar toch hadden we totaal 18 "diehards" voor wandeling en lunch. Peter en Klaus hadden een perfecte wandeling bedacht en georganiseerd. Misschien zelfs met enige profetische gave, omdat we in een bijzonder bos- en schaduwrijke omgeving terecht kwamen en er juist in deze periode in Portugal extreem hoge temperaturen waren, (36 - 40 graden!),  zodat de warmte enigszins tegengehouden werd.  Dat kwam dus goed uit! Onze wandeling liep westelijk van Barão met vele bomen waaronder de "Pinheiros, acácias, eucaliptos en medronheiros". Vanwege de behoefte aan groene energie zijn onlangs grote windmolens geplaatst. Qua rust en beeld helaas geen aanwinst voor het landschap. De route was echter zo uitgezet dat we deze molens nauwelijks hebben gezien of gehoord.

De wandeling in een mooi natuurgebied door de bossen gaf weer eens aan dat Portugal tot de meest bomenrijke landen van Europa kan worden gerekend. Je moet er niet aan denken dat daar een grote brand uitbreekt in de hete zomermaanden. Wat opviel was de aanwezigheid van boswachters die al voorzieningen aan het treffen waren met de aanleg van brandgangen voor eventuele bosbranden. Men is daar zuinig op de miljoenen bomen, omdat deze ook economisch van groot belang zijn voor de cellulose fabrieken (in Portugal staan de grootste) voor de leverantie van toiletpapier en karton.

De wederom gezellige en prima verzorgde lunch werd gebruikt in het restaurant : Atalaia in Lagos.

De foto's van de wandeling staan hieronder: klik op een willekeurige foto en er gaat een nieuw venster open. In dat venster kunt u met de pijltjestoetsen links en rechts door alle foto's bladeren. Wilt u er een afdrukken dan kan dat rechtstreeks vanuit dat venster met de "printknop" rechtsonder de foto waar u tevens het "kruisje" aantreft om het fotovenster te sluiten.
 
terug naar boven